Over ons

Kwekerij de Bolderik

De Bolderik is dé kwekerij voor inheemse autochtone bloemenzaden. De kwekerij de Bolderik is opgericht in 1987 door twee pioniers in Noord-Holland. In 2023 is de kwekerij verhuist naar Rijssen (Overijssel). In Rijssen is de kwekerij de Bolderik gevestigd op zand en veengrond. De locatie in Wervershoof is daarmee gesloten.

Op de kwekerij worden 250 plantensoorten geteeld. Bronmateriaal wordt in overleg met Terrein Beherende Organisaties geoogst uit de natuur (Levend Archief). Waarna de soorten op de kwekerij worden vermeerderd in een vorm van strokenteelt. De teelt is geheel biologisch en is daarmee vrij van chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen.

Onze Trots en Missie

Bij de kwekerij De Bolderik zijn we trots dat wij een bijdrage mogen leveren aan het behoud van de lokale Nederlandse flora. Met plezier vermeerderen wij de verschillende soorten om de juiste ecologische bloemenmengsels samen te stellen. Door jarenlange praktijk ervaring hebben wij kennis op het gebied van inheemse flora, natuurlijk groenbeheer en de productie en verwerking van zaden. Met deze (praktijk) kennis en enorme passie zetten wij ons op deze manier in om de variëteit aan inheemse wilde plantensoorten te behouden en te vergroten in Nederland. Nederland in bloei zetten met inheemse bloemen, is onze missie! 

Geschiedenis

De Bolderik is in 1987 opgericht door Jos Groen en Petra Hageman. De kwekerij de Bolderik was destijds gevestigd in Noord-Holland op klei grond. Tot 2002 heeft de kwekerij als toeleveringsbedrijf bloemzaden geproduceerd voor de Cruyd-Hoeck. Er werden zaden geleverd voor mengsels van tal van projecten in Nederland. Sinds 2002 levert De Bolderik meer dan 250 soorten wilde bloemenzaden en ca. 30 bloemzaadmengsels voor allerlei toepassingen, zowel voor bedrijven als particulieren. De kwekerij de Bolderik is sinds 1987 een aantal keer verhuisd in Noord-Holland. In 2019 is de kwekerij verhuisd van Abbekerk naar Wervershoof. 

Overname Unitura

Begin 2023 is De Bolderik overgenomen door de aandeelhouders van Unitura uit Rijssen. Hiermee zijn de  activiteiten van Jos Groen en Petra Hageman overgenomen. De Bolderik functioneert als zelfstandige bv naast Unitura.

Over Unitura

Unitura is toonaangevend in het produceren en ontwikkelen van faunavoorzieningen en het verlenen van aanverwante dienstverlening. Veel ecologen, bouwers en woningbouwcorporaties vertrouwen op de kennis en producten van Unitura. Maar voor Unitura is natuur inclusief bouwen meer dan het leveren van faunavoorzieningen, de gehele biotoop is belangrijk, wilde planten zijn een essentieel onderdeel.