Wat is de Bolderik?

Over ons

Kwekerij De Bolderik is gespecialiseerd is in de productie en verwerking van inheemse bloemzaden kruidachtige gewassen t.b.v. natuurontwikkeling.

De Bolderik bestaat al sinds ca. 1987 in Noord-Holland en is opgericht door Jos en Petra. Vanaf 2023 is er ook een locatie in Overijssel. De Bolderik heeft tot 2002 als toeleveringsbedrijf, alleen voor Cruydt-Hoeck, bloemzaden geproduceerd voor mengsels voor tal van projecten in Nederland. Sindsdien levert De Bolderik zelf meer dan 250 soorten wild bloemenzaden en ca. 30 bloemzaadmengsels voor allerlei toepassingen.

Door leverantie grotendeels van eigen kwekerij kan soortechtheid van de zaden beter worden gewaarborgd. Ook kan hierdoor De Bolderik tegen scherpe prijzen leveren.

De Bolderik heeft kennis en ervaring op het gebied van inheemse flora, natuurlijk groenbeheer en productie en verwerking van zaden. We bieden naast advisering tevens de mogelijkheid tot projectbegeleiding.

Uit praktijkervaring is gebleken dat de beste resultaten worden bereikt met pure bloemzaadmengsels, zonder toevoegingen van graszaden en / of vulstoffen. Aan onze mengsels zijn ze dan ook niet toegevoegd. Deze zijn indien gewenst, door de gebruiker zelf toe te voegen. Laagproductieve grassen zijn apart verkrijgbaar.

De zaadmengsels zijn tenzij anders aangegeven, algemeen toepasbaar in Nederland, doordat bij de samenstelling is uitgegaan van algemeen voorkomende soorten. Meer specifieke, zeldzamere soorten kunnen, afhankelijk van de locatie (in tuinen en urbane omgeving) worden toegevoegd.

Overname Unitura

De aandeelhouders van Unitura uit Rijssen hebben per 3 februari 2023 de activiteiten over van Jos Groen en Petra Hageman overgenomen. De Bolderik zal als zelfstandige bv naast Unitura gaan functioneren. 

Over Unitura
Unitura is toonaangevend in het produceren en ontwikkelen van faunavoorzieningen en het verlenen van aanverwante dienstverlening. Veel ecologen, bouwers en woningbouwcorporaties vertrouwen op de kennis en producten van Unitura. Maar voor Unitura is natuur inclusief bouwen meer dan het leveren van faunavoorzieningen, de gehele biotoop is belangrijk, wilde planten zijn een essentieel onderdeel.

Ga naar de website van Unitura

2023 het jaar van overdracht
De unieke kennis van Jos en Petra wordt overgedragen aan Unitura. Hun rol zal meer verschuiven richting de achtergrond, maar ze zullen belangrijk blijven als adviseurs. Naast de kwekerij in Wervershoof wordt er een kwekerij in Rijssen geopend op de akkers nabij Tuincentrum de Veeneslagen in Rijssen. De bedrijfsvoering wordt gecontinueerd. Daarnaast worden plannen gemaakt om het bedrijf verder uit te bouwen.

Foto's van de kwekerij